Projektavimo patarimai
Nominalios oro apykaitos ir oro paskirstymo nustatymas
Skaičiuojant nominalią oro apykaitą, patartina atsižvelgti į šias rekomendacijas:
a) Tiekiamą oro kiekį skaičiuoti atsižvelgiant į žmonių skaičių (paprastai ~ 30m3/h vienam žmogui);
b) Šalinamo oro kiekį parinkti kiekvienai patalpai pagal jos paskirtį.
Rekomenduojami nominalūs šalinamo oro kiekiai atskiroms patalpoms (pagal DIN 1946-6)
Patalpa | Šalinamo oro kiekis (m3/h) |
Virtuvė | 60 |
Vonia | 40 – 60 |
WC | 30 |
Sandėliukas | 20 – 30 |
Minimali oro apykaita patalpose, kuriose nėra žmonių, nevykdoma jokia veikla, tačiau integruota įranga bei prietaisai skleidžiantys teršalus, turi būti n=0,3h-1.
Pastato suskirstymas į tiekimo ir šalinamo oro zonas
Patalpos suskirstytos į tiekimo ir šalinimo zonas. Šviežias oras visada turi būti tiekiamas į gyvenamasias zonas (svetainė, darbo, vaikų kambariai, miegamieji). Iš šių zonų oras turi tekėti per pratekėjimo zonas (koridoriai, laiptinės, holai, tambūrai) į labiau užterštas, drėgnas zonas (virtuvė, vonia, WC), iš kurių oras yra pašalinamas. Tiekimo bei šalinimo ortakiai į šias zonas turi būti suprojektuoti pagal galimybes trumpesni.