Gartraukio planavimas

Namuose su įrengta rekuperacine vėdinimo sistema rekomenduojama naudoti recirkuliacinį virtuvės gartraukį su riebalų filtrais. Pagrindinė virtuvės gartraukio užduotis yra surinkti riebalų daleles. Vėdinimo sistemos, kuri paprastai virtuvėje ištraukia pastovų 60 m3/h oro kiekį, pakanka virtuvės kvapams pašalinti bei užtikrinti, kad jie nepasklistų po namus. Papildomai, jei to reikia, maisto ruošimo metu vėdinimo sistemos intensyvumą galima laikinai padidinti iki maksimalaus režimo (pvz. nuotoliniu jungikliu arba pultu). Toks nustatymas oro kiekį padidina iki 40%.

Kodėl ne ištraukiantysis virtuvinis gartraukis?

Ištraukiantysis gartraukis turi du didelius trūkumus:

  1. Jis sutrikdo bendrą vėdinimo pusiausvyrą, nes jo ištraukiamas oro kiekis yra kelis kartus didesnis nei to reikia higieniškai oro apykaitai, taip gerokai padidindamas vėdinimo šilumos nuostolius.
  2. Moderniuose, sandariuose namuose lauko oro pritekėjimas įmanomas tik per specialiai tam tikslui įrengtas oro pritekėjimo angas. Jei tokios angos neįrengiamos, gartraukis vakuumuoja patalpas ir gali sutrikdyti šildymo katilo veikimą ar į patalpas traukti degimo produktus (dūmus, išmetamas dujas). Be to, oras iš WC ir vonių per vėdinimo ortakius gali patekti į virtuvę.

Jei naudojamas ištraukiantysis gartraukis, išmetantis orą tiesiai į lauką, rekomenduojama virtuvės patalpoje numatyti kontroliuojamo oro pritekėjimo angas arba sistemą, neleidžiančią įjungti virtuvinio gaubto, jei nepravertas langas.

Tačiau net jei yra įrengtos oro pritekėjimo sistemos, šaltas oras per jas teka tiesiai iš lauko, dažnai sukeldamas skersvėjo pojūtį. Todėl praktikoje oro pritekėjimo angos yra dažniausiai uždaromos, taip sukeliant aukščiau aprašytas problemas.

Kodėl neintegravus gartraukio į vėdinimo sistemą?

 
Higieniškai šviežio oro apykaitai namuose pakanka apie 120-180 m3/h (butuose 60-150m3/h) rekuperacinės vėdinimo sistemos oro kiekio. Gartraukis veikia dažniausiai su gerokai didesniu virš 400 m3/h oro kiekiu. Gartraukio negalima integruoti į vėdinimo sistemą, nes abiejų sistemų oro kiekiai yra per daug skirtingi. Gartraukio slegiamas oras į vėdinimo ortakių sistemą galėtų ištekėti voniose ir WC. Be to, nešvarumai ir riebalai tiesiai iš maisto gaminimo vietos patektų į ortakių sistemą.

Ar pakanka rekomenduojamo recirkuliacinio gartraukio?

 

Recirkuliacinis gartraukis ir du rekuperacinės vėdinimo sistemos oro šalinimo difuzoriai abipus gartraukio. Šaltinis: www.komfotlueftung.at

Taip – recirkuliacinio gartraukio, veikiančio dideliais oro kiekiais 400-800 m3/h, pakanka visiems riebalams iš virimo garų pašalinti. Šie riebalai yra vieni iš didžiausių kvapų šaltinių. Pašalinus riebalus žymiai sumažėja ir blogų kvapų sklidimas. Vėdinimo sistema, iš virtuvės zonos pastoviai šalinanti min. 60 m3/h oro, iš vienos pusės užtikrina nedidelį neigiamą slėgį, tam, kad virtuvės oras nesklistų į kitas patalpas, ir iš kitos pusės – šalina užterša orą. Kam nepakanka įprasto riebalų filtro veiksmingumo, gali į gartraukį papildomai įdėti aktyvintos anglies filtrus. Tačiau dažniausiai to nereikia. Ir be anglies filtrų neilgai trukus po valgio visi kvapai pašalinami. Taip pat šiam laikotarpiui rekuperacinės vėdinimo sistemos intensyvumą galima padidinti iki maksimalios pakopos, taip padidinant iš virtuvės zonos šalinamo oro kiekį apie 40%.

Ar galima visiškai atsisakyti gartraukio?

 
Tai nerekomenduojama, nes visi riebalai nusės patalpoje ir pateks į vėdinimo sistemą. Tik dideliu recirkuliuojamo oro kiekiu ir su pakankamai didelio ploto riebalų fitru riebalai gali būti visiškai pašalinti iš oro.

Išvada

 

Namuose su įrengta rekuperacine vėdinimo sistema recirkuliacinis virtuvės gartraukis su riebalų filtrais yra teisingas pasirinkimas. Jis išvalo orą nuo riebalų, o užterštą orą su nemaloniais kvapais šalina rekuperacinė vėdinimo sistema.

 

 

Šaltinis: “Komfortlüftungsinfo Nr. 7: Komfortlüftung und Dunstabzugshaube”, Verein komfortlüftung.at

 
MENIU